Suplimentul nutritional Coenzima Q10 dual, cu beneficii duble, vase de sange si inima, este disponibil sub forma lichida. Formula naturala, are un grad de biodisponibilitate si livrare de maxima eficienta, incomparabil cu produsele de sinteza, din farmacii.

Compozitie: CoQ10 (98%), pulbere din fructe de Paducel, pulbere din iarba de Talpa Gastei, apa PI, vitamina C.

CoQ10 ajuta la susținerea pielii, creierului și plămânilor, precum și la protejarea împotriva bolilor cronice, precum cancerul sau diabetul. Il utilizez si in tratamente naturiste personalizate.

Coenzima Q10 (CoQ10) este un compus care ajută la generarea de energie la nivel celular. Odată cu vârsta, corpul tău produce mai puțina coenzima antioxidanta, dar poți obține și din suplimente sau alimente.

Nivelurile scăzute de CoQ10 pot fi asociate cu boli precum cancerul, diabetul, precum și cu tulburările neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer, Scleroza Multipla, Epilepsie s.a.).

Ce este coenzima CoQ10?

CoQ10 se găsește în mod natural în organism, cu cele mai ridicate niveluri în inimă, ficat, rinichi și pancreas. Ajută la generarea de energie în celule producând antioxidantul adenozin trifosfat (ATP), care este implicat în transferul de energie celulară și servește ca antioxidant pentru a proteja celulele împotriva stresului oxidativ (imbatranire).

Ubichinolul este forma redusă de CoQ10, în timp ce ubichinona este forma oxidată. Corpul este capabil să se transforme usor aceste două forme. Ambele variații există în organism, dar ubichinolul este forma care se găsește cel mai mult în circulația sângelui.

Impactul biologic coenzima CoQ10 

Stresul oxidativ poate interfera cu funcționarea normală a celulelor și poate contribui la multe afecțiuni de sănătate. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că unele boli cronice au fost, de asemenea, asociate cu niveluri scăzute de CoQ10.

Producția de CoQ10 scade pe măsură ce îmbătrânești. Astfel, persoanele în vârstă pot fi deficitare în acest compus vital.

Alte cauze posibile ale nivelurilor scăzute de CoQ10 includ:

  • defecte genetice în sinteza sau utilizarea CoQ10
  • solicitări crescute ale țesuturilor ca urmare a bolii
  • boli mitocondriale
  • stresul oxidativ accelerat cauzat de patologii
  • efecte secundare ale tratamentelor cu statine

Rezumat

CoQ10 este o substanță care se găsește în tot organismul care acționează ca un antioxidant și este implicată în producerea de energie. Nivelurile scăzute de CoQ10 pot fi asociate cu vârsta înaintată, anumite medicamente, defecte genetice, deficiențe nutriționale și afecțiuni specifice de sănătate.

Ajuta la tratarea insuficienței cardiace

Cercetări sugerează că Coenzima Q10 ar putea îmbunătăți rezultatele tratamentului pentru persoanele cu insuficiență cardiacă.

CoQ10 este benefic pentru gestionarea insuficienței cardiace, în special pentru cei care nu pot tolera alte metode de tratament.

O altă revizuire a 14 studii a constatat că persoanele cu insuficiență cardiacă care au luat suplimente de CoQ10 au avut un risc scăzut de deces și o îmbunătățire mai mare a capacității de efort în comparație cu cei care au luat un placebo.

CoQ10 ar putea ajuta, de asemenea, la restabilirea nivelurilor optime de producție de energie, la reducerea daunelor oxidative la nivel celular și la îmbunătățirea funcției cardiace, toate acestea putând ajuta la tratarea insuficienței cardiace.

Rezumat

CoQ10 poate ajuta la reducerea stresului oxidativ și la îmbunătățirea funcției cardiace, ceea ce ar putea fi benefic pentru îmbunătățirea rezultatelor tratamentului la persoanele cu insuficiență cardiacă.

Fertilitatea femelelor scade odată cu vârsta din cauza scăderii numărului și calității ovulelor disponibile.

CoQ10 este direct implicat în acest proces. Pe măsură ce îmbătrânești, producția de CoQ10 încetinește, făcând organismul mai puțin eficient în a proteja ovocitele de daune oxidative.

Suplimentarea cu CoQ10 pare să ajute și se poate chiar inversa această scădere legată de vârstă a calității și cantității ovulelor.

În mod similar, sperma masculină este susceptibilă la daune oxidative, ceea ce poate duce la scăderea numărului de spermatozoizi, calitatea slabă a spermei și infertilitate.

Mai multe studii au ajuns la concluzia că suplimentarea cu Coenzima Q10 poate îmbunătăți calitatea, activitatea și concentrarea spermei prin creșterea protecției antioxidante.

Rezumat

CoQ10 poate ajuta la prevenirea daunelor oxidative, ceea ce ajuta la promovarea fertilităţii atât feminine, cât şi masculine.

Susține îmbătrânirea sănătoasa a pielii

Elementele dăunătoare precum deteriorarea celulară sau un dezechilibru hormonal pot duce la reducerea umidității pielii și la protecție împotriva agresorilor mediului, precum și la subțierea straturilor pielii.

Conform cerecetarilor in vivo,(uman) şi studii pe animale, aplicarea CoQ10 direct pe piele poate ajuta la reducerea daunelor oxidative cauzate de razele UV și poate ajuta la scăderea profunzimii ridurilor și la promovarea protecției antioxidante.

Rezumat

Când este aplicat local, CoQ10 poate proteja împotriva leziunilor pielii, ceea ce poate ajuta la susținerea îmbătrânirii sănătoase a pielii.

Reduce durerile de cap

Funcția mitocondrială anormală poate duce la o energie scăzută în celulele creierului și poate contribui la migrenă.

Deoarece CoQ10 actioneaza în principal în mitocondriile celulelor, este benefic pentru tratamentul migrenei.

Revizuirea a cinci studii a constatat că CoQ10 poate reduce în mod eficient durata și frecvența migrenei la copii și adulți.

Un alt studiu din 2017 a arătat că CoQ10 ar putea ajuta la reducerea frecvenței durerilor de cap și le poate face mai scurte și mai puțin severe.

Rezumat

Cercetările arată că suplimentarea cu CoQ10 poate fi eficientă în reducerea frecvenței, duratei și severității migrenei.

Performanța in exerciții fizice

Funcția mitocondrială anormală poate reduce energia musculară, îngreunând mușchii să se contracte eficient și să susțină exercițiile fizice.

CoQ10 poate ajuta la performanța exercițiului prin scăderea stresului oxidativ în celule și îmbunătățirea funcției mitocondriale.

Un studiu a aratat că suplimentarea cu CoQ10 ar fi putut ajuta la inhibarea stresului oxidativ și a markerilor leziunilor musculare și hepatice la adolescenții înotători de elită în timpul fazei de competiție.

Mai mult, suplimentarea cu CoQ10 poate ajuta la reducerea oboselii, care ar putea, de asemenea, să îmbunătățească performanța fizica.

Rezumat

CoQ10 poate ajuta la îmbunătățirea performanței la efort prin susținerea funcției mitocondriale, scăderea stresului oxidativ și reducerea oboselii.

 

Scade glicemia

Stresul oxidativ poate induce deteriorarea celulelor. Acest lucru poate duce la boli metabolice precum diabetul și rezistența la insulină .

Într-o meta-analiză 2018 , s-a confirmat că CoQ10 îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reglează nivelul zahărului din sânge.

Un alt studiu la persoanele cu neuropatie diabetică (un tip de afectare a nervilor care poate apărea la persoanele cu diabet) a constatat că administrarea a 100 mg de CoQ10 zilnic timp de 12 săptămâni poate avea îmbunătățirea nivelului de HbA1c și a rezistenței la insulină.

Reduce markeri nivelului de stresul oxidativ și compuși dăunători, cum ar fi produsele finale de glicație avansată, în comparație cu un placebo.

Rezumat

CoQ10 ar putea ajuta la promovarea controlului zahărului din sânge și la prevenirea rezistenței la insulină. De asemenea, poate reduce stresul oxidativ și anumiți factori de risc pentru boli de inimă la persoanele cu diabet.

 
 

Rol în prevenirea si tratarea cancerului

Conform unor studii in vitro , CoQ10 ar putea bloca creșterea celulelor canceroase. Interesant, s-a demonstrat că persoanele cu cancer au niveluri mai scăzute de CoQ10.

Studii sugerează că nivelurile scăzute de CoQ10 pot fi asociate cu un risc mai mare de apariție a anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân și de prostată. Studii mai noi au sugerat acest lucru și în ceea ce privește cancerul pulmonar. 

Rezumat

CoQ10 ar putea reduce stresul oxidativ, care poate fi implicat în dezvoltarea cancerului. Deși sunt necesare mai multe cercetări, unele studii arată, de asemenea, că nivelurile scăzute de Coenzima Q10 ar putea fi legate de un risc crescut de anumite tipuri de cancer.

Sustine functia cerebrala

Funcția mitocondrială tinde să scadă odată cu vârsta, ceea ce poate duce la moartea celulelor creierului și poate contribui la afecțiuni precum Alzheimer și Parkinson.

Din păcate, creierul este foarte sensibil la stresul oxidativ datorită conținutului ridicat de acizi grași și a cererii mari de oxigen.

Stresul oxidativ creste producția de compuși nocivi care ar putea afecta memoria, cogniția și funcțiile fizice.

CoQ10 poate reduce acești compuși nocivi, încetinind progresia bolii Alzheimer și Parkinson, conform unor studii pe animale.

Rezumat

CoQ10 poate proteja împotriva daunelor oxidative din creier, care ar putea proteja împotriva declinului cognitiv. 

 

 Sustine sanatatea plămânilor

Daunele oxidative crescute în plămâni și protecția antioxidantă slabă, inclusiv nivelurile scăzute de CoQ10, pot duce la boli pulmonare, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și astmul.

În plus, unele studii au aratat că persoanele cu aceste afecțiuni tind să aibă niveluri mai scăzute de CoQ10.

Un alt studiu a constatat că suplimentarea cu CoQ10 și creatină – un compus găsit în celulele musculare – poate avea performanțe funcționale îmbunătățite, percepția dificultății de respirație și compoziția corporală la persoanele cu BPOC.

Rezumat

CoQ10  reduce daunele oxidative din plămâni, ceea ce poate aduce beneficii afecțiunilor respiratorii precum astmul sau BPOC.

Dozare Coenzima Q10

CoQ10 vine în două forme diferite – ubichinol și ubichinonă.

Studii curente rețineți că fie ubichinolul, fie ubichinona este acceptabil pentru utilizare ca supliment. Nu a fost găsită nicio diferență semnificativă între cele două în ceea ce privește absorbția.

Rezumat

CoQ10 este bine tolerat și nu este asociat cu niciun efect secundar.

Surse alimentare de CoQ10

Deși puteți consuma cu ușurință CoQ10 ca supliment, acesta poate fi găsit și în unele alimente.

Următoarele alimente conțin CoQ10 :

  • Carne de organe: inimă, ficat și rinichi
  • Unele cărnuri musculare: porc, vită și pui
  • Pește gras: păstrăv, hering, macrou și sardine
  • Leguminoase: soia, linte și alune
  • Nuci și semințe: semințe de susan și fistic
  • Uleiuri: ulei de soia și canola

Pe lângă alimentele enumerate mai sus, unele tipuri de fructe, legume, produse lactate și cereale conțin și CoQ10, deși în cantități mult mai mici.

Cu toate acestea, cantitatea de CoQ10 găsită în aceste surse alimentare nu este suficientă pentru a crește semnificativ nivelurile de CoQ10 din organism.

Rezumat

CoQ10 se găsește în multe surse de alimente, inclusiv în carne, pește, pasăre, leguminoase, nuci, semințe și uleiuri. Concentratiile din alimente sunt reduse, cu mult sub necesarul optim!